dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Medwik (piernik)

              

Potrawa regionalna (podkarpacie)

     
  • ½ kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag smalcu lub masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
 
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 2–3 torebki przyprawy do piernika
     
     
Podgrzać powoli miód, cukier oraz smalec lub masło. Masa musi być gorąca, ale nie ma się zagotować. Odstawić do wystudzenia. Kiedy będzie letnia, dodać stopniowo mąkę, wyrabiając ciasto ręką, dodać 3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w zimnym mleku, sól i przyprawy. Ciasto starannie wyrobić, ulepić kulę, włożyć do kamionkowego garnka, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce, by dojrzewało przez 3–4 tygodnie.                

Dojrzałe ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą porcję rozwałkować, włożyć do natłuszczonej foremki i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić, przełożyć powidłami. Można też ciasto rozwałkować na cienki placek i wyciąć foremką małe ciastka (piec je przez 10 minut).

Pierniki trzeba upiec 4–5 dni wcześniej, po upieczeniu są twarde i trzeba aby skruszały.