dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Mięso duszone na sposób hiszpański (Fricco) 

 
     
     
 składniki:
  • 40 dkg mięsa bez kości (baranina, wołowina, wieprzowina)
  • 20 dkg cebuli
  • 40 dkg włoszczyzny
  • 1 kg ziemniaków
  • ⅛ l śmietany
  • 5 dkg tłuszczu
  • 2 łyżki siekanej zieleniny
  • sól, papryka
     
                 
     
  Mięso opłukać, pokroić w niewielkie kawałki, jak na gulasz. Cebulę obrać, posiekać i wraz z mięsem zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić powoli pod przykryciem przez około ½ godziny. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w grubą kostkę.  

  Warzywa umyć, obrać opłukać, rozdrobnić i razem z ziemniakami dodać do mięsa, osolić, wsypać sporo papryki i dusić powoli pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.

  Następnie dodać śmietankę i podgrzać, a przed podaniem posypać posiekaną zieloniną.