dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Miodownik z piwem

100g = 375kcal.

  • ½ kg mąki;
  • ¼ kg miodu;
  • 3—4 jaja;
  • 10 dkg masła lub margaryny;
  • 22 dkg cukru;
  • ⅔ szklanki mocnego jasnego piwa;
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 płaska łyżeczka sproszkowanych przypraw do piernika (goździków, cynamonu, ziela angielskiego, imbiru, gałki muszkatołowej);
  • posiekane bakalie
 

Polewa:

  • 15 dkg gorzkiej czekolady;
  • ¾ łyżki mleka;
  • 1 łyżka masła;
  • aromat waniliowy;
      
Uwaga: ciasto to należy upiec 7—10 dni przed świętami.
  1.  Miękką margarynę utrzeć z trzema łyżkami cukru i jajami. Do puszystej masy, mieszając, dodać kolejno: mąkę, środki spulchniające, resztę cukru, roztopiony i ochłodzony miód, piwo.
     
  2.  Wyrobić ciasto, wsypać posiekane bakalie oprószone mąką ziemniaczaną, wymieszać.
     
  3.  Dwie foremki keksowe wysmarować masłem, posypać tartą bułką i wypełnić ciastem do ⅔ wysokości. Piec w temperaturze 190—200°C, aż miodownik zacznie odstawać od ścian foremek.
     
  4.  Ostudzić ciasto, zawinąć w czystą ściereczkę i odłożyć w chłodne miejsce na kilka dni (najsmaczniejsze jest po 10 dniach).
     
  5.  Wszystkie składniki polewy podgrzewać w rondelku (najlepiej nad parą), aż czekolada się rozpuści. Odwinąć ciasto ze ściereczki, oblać je gorącą polewą i pozostawić do wystudzenia.