dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Przetwory zestalone z dodatkiem żelatyny

Musy

Musy, podobnie jak galaretki, należą do deserów zimnych, skrzepłych. W skład musów wchodzi: ubita piana z białek, przetarte surowe, gotowane, surowe owoce, dżem lub marmolada, dodatki smakowe, cukier i żelatyna.

Zamiast piany z białek można dodawać do musów bitą śmietanę.

Musy sporządza się następująco:

owoce upiec, lub ugotować z małą ilością wody, przetrzeć.

Gdy sporządzamy musy ze świeżych owoców, owoce po opłukaniu i odsączeniu pognieść na miazgę, przecier. lub miazgę połączyć z spęczniałą żelatyną i ubić do gęstości gęstej śmietany.

Z białek należy ubić sztywną pianę, dodając pod koniec cukier, połączyć ją z gęstniejącą masą owocową, lekko wymieszać.

Gęstniejący mus wyłożyć na salaterkę, albo do kompotierek i pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.

Mus podajemy z biszkoptami, waflami, kruchymi ciasteczkami.