dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Naleśniki à la Hortobagy

Hortobagyi palacsinta

Naleśniki:
  • 20 dag mąki,
  • 2 jaja,
  • 1 szklanka mleka,
  • szczypta soli,
  • 3 dag świeżej słoniny,
 
Nadzienie:
  • 30 dag wieprzowiny,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 1 łyżeczka papryki,
  • ½ szklanki śmietany do zapieczenia
  1. Przygotować gładkie  ciasto naleśnikowe dodając mleko, jajka, mąkę i szczyptę soli.
  2. Usmażyć 12 grubych naleśników na czystej patelni, smarując ją słoniną.
  3. Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę i lekko posolić.
  4. Cebulę obrać, drobno posieką, zrumienić na złoto na rozgrzanym smalcu. Dodać pokrojone mięso, podlać małą ilością wody i pod przykryciem udusić aż do miękkości.
  5. Uduszone mięso zmiksować lub zmielić razem z cebulą, przyprawić do smaku ostrą papryką.
  6. Naleśniki posmarować nadzieniem i poskładać „w kopertę”.
  7. Sos z duszenia zagęścić połową śmietany, włożyć do sosu naleśniki, obrócić, aby całe były pokryte sosem, polać resztą śmietany i zapiec krótko w piekarniku.
  8. Podawać z sałatką z pomidorów.