dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Naleśniki z jajami II

         

 

 

         

 

    ciasto:
  • 20 dkg mąki,
  • 20 ml mleka,
  • 200 ml wody,
  • 2 jaja,
  • 2—3 dkg słoniny,
  • sól do smaku
 
nadzienie:
  • 4 jaja ugotowane na twardo,
  • 5 dkg czerstwej bułki,
  • 150 ml mleka,
  • 8 dkg żółtego sera,
  • 8 dkg cebuli,
  • tłuszcz do smażenie cebuli,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia
 
 
  1. Jaja umyć, wybić do miksera, wlać mleko i wodę, posolić, włączyć mikser na 30—40 sekund. Inny sposób to wlać do naczynia mleko, wbić jaja, posolić i dokładnie roztrzepać trzepaczką, aż wszystkie grudki mąki będą rozbite, a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrza.

  2. Ciasto rozrzedzić wodą do takiej gęstości, aby dało się rozlewać na patelni cienką warstwą. Patelnię rozgrzać, smarować słoniną, wlewać cienką warstwę ciasta rozprowadzając równomiernie po całej patelni. Smażyć, lekko rumieniąc. Usmażone naleśniki układać na odwróconym do góry dnem talerzu.

  3. Cebulę obrać, opłukać, pokroić na drobną kostkę, usmażyć. Namoczyć w mleku z dodatkiem wody bułkę, zemleć razem z jajami, połączyć z cebulą, startym serem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Naleśniki rozłożyć, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon, usmażyć z obu stron lekko rumieniąc.

  4. Podawać polane ketchupem lub sosem pomidorowym oraz surówkami. 

Usmażony naleśnik powinien być lekko zrumieniony, nie przypalony.