dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Naleśniki z kapustą

 

     
     
 
ciasto:
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól
  • 12 dkg mąki
  • ½ szklanki wody
  • skórka ze słoniny
nadzienie:
  • 75 dkg kapusty
  • 4 dkg tłuszczu
  • 2 dkg cebuli
  • sól, cukier, pieprz
panierowanie:
  • 1 ½ jajka
  • 4 dkg bułki tartej
  • 3 dkg tłuszczu do smażenia
   
   
  1. Przyrządzić nadzienie: kapustę opłukać, oczyścić, ugotować, odcisnąć przez ścierkę.
  2. Cebulę drobno pokroić, przesmażyć z tłuszczem.
  3. Kapustę zmielić w maszynce, wymieszać z cebulą, dodać sól, pieprz, szczyptę cukru do smaku.
          
  1. Przyrządzić ciasto i usmażyć naleśniki. Naleśniki posmarować nadzieniem, zawinąć boki naleśnika do środka, zwinąć wałeczki równej długości.

  2. Wałeczki zanurzyć w jajku i w bułce, smażyć ze wszystkich stron – można smażyć bez panierowania. Podawać na gorąco w sosie grzybowym lub pomidorowym.

Smażyć naleśniki, uważając, aby były lekko rumiane, nie przypalone.