dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Naleśniki ze szpinakiem

 
     
 
nadzienie:
  • 80 dkg szpinaku
  • 3 dkg tłuszczu
  • 5 dkg cebuli
  • sól
  • 4 dkg sera tylżyckiego
  • 2 dkg tartej bułki
  • 6 dkg tartej bułki do panierowania
ciasto:
  • 2 jaja
  • sól
  • ¼ l mleka
  • ¼ l wody
  • 20 dkg mąki
  • skórka słoniny do smarowania patelni
  • 4 dkg tłuszczu do smażenia
 

 

 
              
     
Szpinak przebrać, odrzucić korzonki, opłukać, ugotować na osolonej wodzie, odcedzić, odcisnąć, przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, usmażyć na jasnozłoty kolor. Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Szpinak, cebulę, ser połączyć razem dokładnie, wymieszać, osolić, dodać 1 łyżkę tartej bułki. Przyrządzić ciasto (Naleśniki z pianą). Odłożyć 4 – 5 łyżek stołowych ciasta naleśnikowego.   Na usmażone naleśniki równo nakładać nadzienie. Zawinąć 2 brzegi na 2 – 3 cm i przeciwne tak samo, złożyć na pół, żeby powstała „książeczka”, maczać w cieście naleśnikowym, osypać tartą bułką. Osmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron. Ułożyć na półmisku opierając jeden o drugi.
     
Naleśniki ze szpinakiem można podawać z sosem pomidorowym, koperkowym lub innym.

Usmażone naleśniki posmarować nadzieniem, złożyć, panierować i osmażyć z dwóch stron.