dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Ocet jabłkowy z obierzyn i odpadów z jabłek

przepis staropolski

 
 
  • obierzyny i odpady z jabłek
  • 1 l wody
  • 3 dkg cukru lub miodu
 
 
 
 
  1. Owoce opłukać, obrać, odłożyć obierzyny i łuskwinę wraz z przylegającymi częściami, które przy obieraniu jabłek się odrzuca.
  2. Części te włożyć do słoja, zalać ciepłą wodą, dodając jej tyle, aby przykryła obierzyny, dodać cukier.
  3. Przykryć słój papierem, który dobrze jest podziurkować, albo szmatką. Pozostawić w ciepłym miejscu.
  4. Kiedy ocet dostatecznie sfermentuje, zlać go, odcedzić przez gęstą szmatkę, zlać do butelki, zakorkować, przechowywać w chłodnym miejscu.  
 ocet owocowy jabłkowy