dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ogórki kiszone w ceramicznym garnku, przechowywane w słojachogórki kiszone w słojach

 

garnek do kiszenia ogórków

Przepis na kiszenie ogórków

  • 5 kg ogórków
  • 2 ½ l wody
  • 15–20 dkg soli
  • liście laurowe
  • 5–10 ziaren pieprzu
  • kilka liści dębowych albo wiśni czy chrzanu
  • ziarna gorczycy
  • łodygi i nasiona kopru
  1. Ogórki namoczyć i pozostawić na 8 – 12 godzin w wodzie. Następnie włożyć ogórki do dużego kamiennego, glinianego garnka albo do dużego słoja, przekładając je koprem i zalać zalewą zrobioną z rozpuszczonej w wodzie soli z dodatkiem liści laurowych, pozostawić na kilka dni sprawdzając stopień ich ukiszenia.
  2. Kiedy są odpowiednio ukiszone odcedzamy zalewę, przekładamy ogórki do słoików, odrzucając miękkie lub mające widoczne wady. 
  1. Z nich można zrobić np. przecier na zupę ogórkową. Zalewę gotujemy. Do każdego słoika można włożyć liść dębu, wiśni albo chrzanu, kilka ziaren gorczycy, strużyny chrzanu, pół ząbka czosnku. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i pozostawiamy do wystudzenia.
  2. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu.