dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ogórki konserwowe - uwagi ogólne

 

 

  • Stężenie octu w ogórkach konserwowych jest mniejsze niż w korniszonach i dlatego muszą być one pasteryzowane. Należy wybrać ogórki niezbyt duże, zdrowe, świeże, nieprzejrzałe, i nie uszkodzone.
  • Ogórki umyć, osączyć, ułożyć ciasno w słojach Wecka, przekładając przyprawami: koper, liście i korzeń chrzanu, majeranek, liście bobkowe, pieprz, ziele angielskie, gorczyca.

 

  • Zalać gorącą zalewą przygotowaną w następujący sposób: na 1 szklankę octu 10% wziąć 5 szklanek wody, dodać około 1 ½ dkg białej soli (nie jodowanej), 2 ½ dkg cukru i zagotować. Ogórki i zalewa powinny sięgać do 3 cm poniżej brzegów słoja.
  • Brzegi słoi dokładnie wytrzeć czystą, wygotowaną ściereczką lub serwetką papierową, nałożyć pokrywki i zawekować
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.