dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 Zupa ogórkowa


składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 szklanka soku ogórkowego (wody z kiszenia ogórków)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 kostka bulionowa
  • ok. 1,5 litra wody
  1.  Obrać trzy spore ziemniaki. Opłukać, pokroić w kostkę i ugotować w wodzie.
  2.  Po około 25 minutach dodać masło i kostkę bulionową, utrzeć ogórka na grubej tarce i dodać do zupy.
  3.  Następnie dodać do zupy kwas z kiszonych ogórków, kontrolując jej kwaśność.
zupa ogórkowa
  1.  Śmietanę zagęścić mąką, wlać do niej trochę zupy, dopiero potem połączyć z całością. Posolić do smaku. Posypać posiekanym koperkiem. Obrać trzy spore ziemniaki. Opłukać, pokroić w kostkę i ugotować w wodzie. Po około 25 minutach dodać masło i kostkę bulionową, utrzeć ogórka na grubej tarce i dodać do zupy.
  2.  Następnie dodać do zupy kwas z kiszonych ogórków, kontrolując jej kwaśność. Śmietanę zagęścić mąką, wlać do niej trochę zupy, dopiero potem połączyć z całością. Posolić do smaku. Posypać posiekanym koperkiem.