dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ozorki cielęce gotowane

  • 60 dkg ozorków
  • 15 dkg włoszczyzny bez kapusty
  • 1 listek bobkowy
  • 3 – 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  1. Ozorki wyszorować szczoteczką, dokładnie opłukać i wyciąć z nich gruczoły ślinowe znajdujące się po obu stronach przy nasadzie. Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w grube paski.
  2. Ozorki zalać wrzącą wodą, zagotować, włożyć włoszczyznę, dodać przyprawy, posolić, gotować do miękkości pod przykryciem.
  3. Gdy ozorki są miękkie przełożyć do zimnej wody, aby trochę ostygły. Obrane ze „skórki” ozorki zagotować ponownie w wywarze, wyjąć i pokroić każdy w 3 – 4 plastry. Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać jarzynami z wywaru.
  4. Podawać z ziemniakami z wody i z ostrym sosem chrzanowym, korniszonowym itp.