dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player


 

Półkruche babeczki z pianą nugatową


 
 

ciasto:

  • 30 dkg mąki
  • 10 dkg tłuszczu
  • 10 dkg cukru pudru
  • 2 jaja
  • ⅓ paczki proszku spulchniającego
  • skórka cytrynowa

pianka nugatowa:

  • 5 białek
  • 40 dkg cukru
  • 10 dkg miodu
  • 10 dkg włoskich orzechów
  • ⅛ l wody
  • 20 dkg marmolady lub dżemu
 

 


 


Upiec babeczki „Kruche babeczki z bitą śmietanką i owocami”.
Przyrządzić piankę nugatową: z cukru i wody ugotować syrop 2 stopnia „do nitki” (Lukry), ubić pianę z białek, do której wlewać cienkim strumieniem zagotowany miód. Zaparzoną pianę wymieszać z drobno siekanymi orzechami. Na dno każdej babeczki kłaść 1 łyżeczki dżemu kwaskowego, na którym układać kopiasto piankę nugatową. Na czubku pianki zatknąć kawałeczek orzecha włoskiego. Babeczki włożyć na kilka minut do słabo nagrzanego piekarnika i zapiec. Gdy się zaróżowią wyjąc. Z tej porcji otrzymuje się 35 – 40 babeczek.
Piankę nugatową dobrze jest wyciskać z woreczka pergaminowego, zwiniętego z podwójnego papieru. Wąski koniec woreczka przyciąć nożyczkami, aby masę można było lekko wyciskać.