dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Półkruchy placek zapiekany z pianą


 
  ciasto:
  • 15 dkg mąki
  • 8 dkg tłuszczu
  • 5 dkg cukru
  • wanilia
  • 1 surowe żółtko
  • 2 – 3 łyżki śmietany
  • ⅓ paczki proszku spulchniającego

piana:

  • 4 białka
  • 16 dkg cukru
  • wanilia
  • 20 dkg marmolady lub gęstego dżemu
 

 


 
Zagnieść ciasto „Placek półkruchy z marmoladą”, schłodzić, wywałkować i wyłożyć nim na równo dno tortownicy. Podpiec (tzn. upiec na bardzo jasny kolor), wyjąć, ostudzić. Ubić pianę dodając pod koniec cukier puder lub cukier kryształ. Na podpieczone ciasto nałożyć równo marmoladę lub dżem (nie za grubo), przykryć ozdobnie pianą, wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i zapiec (15 – 20 minut). Gdy lekko się zrumieni, wyłożyć na okrągły szklany półmisek.