dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pączki babuni

         
 przepis staropolski
     

 

         

 

  • 1 kg mąki,
  • ½ l mleka,
  • 10 dkg drożdży,
  • 20 dkg cukru,
 
  • ¼ kg masła,
  • 20 żółtek,
  • 1 kieliszek rumu,
  • wanilia,
    
 
  1. 15 dkg mąki zalać wrzącym mlekiem, wymieszać – po przestudzeniu dodać utarte z cukrem drożdże i pozostawić do wyrośnięcia.

  2. Żółtka utrzeć z cukrem, masło sklarować.

  3. Resztę mąki, żółtka, masło, wanilię, rum wymieszać z „wyrośniętym” zaczynem, bardzo starannie wyrobić (musi „odchodzić” od dłoni).

  4. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

  5. Formować małe pączki z wisienką w środku, poczekać aż ponownie wyrosną, smażyć w płaski rondlu na smalcu.

  6. Wystudzone polukrować. (łatwiejsze: Lukier – cukier puder z odrobiną wrzątku wymieszać i utrzeć).