dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Paluszki kruche (ostre)


składniki:
  • 20 dkg mąki
  • 15 dkg margaryny
  • 4 dkg sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 – 4 łyżki śmietany
  • sól

 

 Z mąki, margaryny, jaj, śmietany, z dodatkiem soli, zagnieść ciasto kruche. Zostawić na 1 – 2 godziny w lodówce, albo w chłodnym pomieszczeniu. Rozwałkować na grubość ok. ½ cm, ułożyć na prostokątnej blaszce, posmarować z wierzchu rozmąconym białkiem, posypać tartym serem, pokroić na paski o szerokości 2 cm, długości 12 cm.
          
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor około 10 – 15 minut. Podawać do zup kremowych, czystych i innych.