dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Paluszki krucho drożdżowe

         

 

   
  • ¼ kg mąki
  • 2 surowe żółtka
  • 1 jajo
  • sól
  • 2 dkg drożdży
  • ½ dkg cukru
 
  • 2 łyżki śmietany
  • 7 dkg masła lub margaryny
  • 2 dkg kminku lub maku
  • ½ jaja do posmarowania ciasta
  • 2 dkg tłuszczu do formy
   
     
Blachę posmarować tłuszczem, posypać mąką. Przyrządzić ciasto krucho–drożdżowe (Strucla krucho–drożdżowa z makiem), szybko wyrobić. Formować długie, cienkie wałeczki o średnicy ½ cm, kroić na paluszki o długości 10 – 12 cm, układać na blasze. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, posmarować rozmąconym jajem, posypać solą i kminkiem lub makiem.
 
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor przez około 20 minut. Gorące paluszki zdjąć z blachy, ułożyć na półmisku. Podawać na przekąską lub jako dodatek do zup.