dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Paluszki mięsne z sosem

         

 

     

 

         

 

  • ½ kg mięsa wołowego,
  • ½ kg mięsa wieprzowego,
  • 1 jajko,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka ostrej papryki,
  • tymianek,
  • przyprawa do mięsa mielonego,
  • tłuszcz do smażenia.
 
Sos:
  • 15 dkg majonezu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki papryki słodkiej,
  • sól, pieprz.
 
  1.  Mięso umyć, pokroić na kawałki, zmielić, wymieszać razem.

  2.  Namoczyć bułkę, odcisnąć z wody. Roztrzepać jajko. Wymieszać dokładnie mięso, jajko, bułkę i przyprawami.

  3.  Z masy ulepić nieduże paluszki, usmażyć na rumiano na tłuszczu z każdej strony.

Przygotować sos:
  1.  Czosnek rozetrzeć z solą, połączyć z majonezem i przyprawami.

  2.  Następnie, ubijając dodać oliwę. Gdy już składniki sosu dokładnie się połączą, dodać sok z cytryny i ewentualnie jaszcze doprawić do smaku.

  3.  Sos podawać wraz z mięsnymi paluszkami.