dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Papryka kiszona z czosnkiem


  • 3 kg strąków papryki
  • 5 – 6 ogórków
  • 5 – 6 ząbków czosnku
  • suche łodygi kopru z nasionami
  • 3 l wody
              
     
   Umyte strąki papryki obciąć z obu końców i usunąć z nich pestki, Jeden przepołowić i pozostawić go z nasionami. Umyte ogórki nakłuć widelcem. Do kamiennego garnka włożyć paprykę i ogórki, dodać koper, oraz obrany czosnek i zalać gorącą solanką.      Obciążyć talerzykiem, aby kiszonka nie wypłynęła z zalewy, pozostawić początkowo w pokojowej temperaturze, po dwóch dniach przenieść do chłodnego pomieszczenia. Kiszonkę przygotować w wekach, albo słoikach twist-off, postępując jak z ogórkami kiszonymi w słojach.