dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Papryka słodka z ryżem

         

 

     
składniki:
         

 

     
  • ½ kg papryki słodkiej
  • ½ kg pomidorów
  • 30 dkg cebuli
  • 30 dkg ryżu
 
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kostka przyprawy do zup
  • sól
 
  1. Cebulę obrać pokroić w talarki, boczek pokroić w kostkę i zrumienić na nim cebulę, przełożyć do rondla, dodać ryż, uprzednio starannie przebrany i osmażyć go stale mieszając przez około 5 minut, a następnie zalać szklanką wody z rozpuszczoną w niej kostką przyprawy do zup. Paprykę umyć, usunąć pestki, odciąć korzonki i pokroić w poprzek na wąskie paski.
     
  2. Pomidory umyć, obrać i podzielić na cząstki. Paprykę i pomidory włożyć do rondlu, wymieszać z ryżem i dusić powoli pod przykryciem przez 10—15 minut. Następnie dodać czosnek roztarty z solą, osolić, delikatnie wymieszać i przykryty rondel pozostawić jeszcze na brzegu płyty (około 10 minut).