dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Papryka w occie wyborna

               

Proporcje dla: 6 – 7 kg papryki (około 10 litrowych słoików)

     

przyprawy:

 
  • czosnek
  • chrzan
  • zielony koperek
 

zalewa:

  • 4 l wody
  • ½ – ¾ l octu 10%
  • 4 łyżki soli
  • 4 – 5 łyżek cukru
  • pieprz, ziele angielskie, gorczyca, liście laurowe
 

Paprykę oczyścić z nasion, pokroić na 8 części, sparzyć przez 2 minuty. Zagotować zalewę. Ostudzić. Paprykę włożyć do słoików, do każdego dodać ząbek czosnku, kawałeczek chrzanu i gałązkę zielonego koperku.

Zalać zalewą, na wierzch wlać łyżeczkę oleju. Pasteryzować 10 – 15 minut.