dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

  Papryka z miodem  
zalewa:
  • 4 litry wody
  • 17 dkg soli (6 kopiatych łyżeczek)
  • 30 dkg cukru (16 łyżek)
  • ½ l octu
  • 1 szklanka oleju
  • liść lauroway
  • pieprz ziarnisty (kilka ziaren)
 
Papryka marynowana z miodem.

 

 

 
  1. Strąki papryki umyć, oczyścić z nasion i opłukać.
  2. Pokroić na ćwiartki lub ósemki. Zanurzyć na 1 - 2 minuty we wrzątku, po czym schłodzić w zimnej bieżącej wodzie. 
  3. Słoiki dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem przez 2 - 3 minuty.
  4. Paprykę ułożyć w słojach.
  1. Zalewę zagotować. Gorącą zalać paprykę, pamiętając o pozostawieniu ½ cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem.
  2. Na koniec dodać kilka kropel oleju i przed zamknięciem słoika, dodać do każdego po pół łyżeczki miodu. 
Pasteryzować 10 -15 minut.