dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

PASTA POMIDOROWA

  • 3 kg pomidorów,
  • ¼ kg cebuli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki,
  • sól,
Przyprawy:
kilkanaście ziaren gorczycy i goździków, ziele angielskie, pieprz ziarnisty

Umyte pomidory pokroić, rozgotować pod przykryciem i przetrzeć przez dosyć gęste sito. Umytą i oczyszczoną cebulę posiekać, dodać do przecieru, wsypać gorczycę i dusić do momentu aż masa zmniejszy objętość o ⅓.

Dodać sól, cukier, paprykę oraz zmielony pieprz i ziele angielskie i jeszcze zagęszczać przez kilka minut. Wyprażone słoiki napełnić gorącą pastą aż po brzegi i szczelnie zamknąć. Zakręcić i pasteryzować przez 10-15 minut w temperaturze 90 °C.

Tak przygotowana pasta jest doskonałym dodatkiem do wędliny, białego sera jajek itp. Można nią także doprawiać zupy, czy sosy.