dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

składniki:

  • 5 kg pomidorów,
  • ½ kg kwaśnych jabłek,
  • ½ kg cebuli,
  • ½ kg cukru,
  • 10 dag soli,
  • 10—12 goździków,
  • 20 ziaren pieprzu,
  • ½ gałki muszkatołowej,
  • 1 dag imbiru,
  • 1 dag cynamonu mielonego,
  • 1 dag mielonej papryki,
  • 1 dag cząbra,
  • 1 dag bazylii.
  1. pomidoryPomidory, cebulę, jabłka umyć, pokroić i razem dusić początkowo pod przykryciem, a gdy zmiękną, podgrzewać w odkrytym naczyniu.
  2. Gdy zmiękną – przetrzeć, dodać przyprawy i nadal podgrzewać, często mieszając.
  3. Gdy pasta osiągnie konsystencję gęstego kremu, przełożyć do słoiczków, napełniając je po brzegi, zamknąć.