dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ostra pasta pomidorowa I

składniki:

  • 3 kg pomidorów,
  • ½ kg cebuli,
  • 2 szklanki octu (6%),
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól,
  • kilka ziaren jałowca i pieprzu,
  • kilka listów laurowych.
  1. Pomidory umyć i pokroić.
  2. Obraną cebulę pokroić, rozgotować wraz z pomidorami i przetrzeć.
  3. Ugotować ocet z listkami laurowymi, z pieprzem i owocami jałowca, ostudzić, zalać wystudzonym octem przecier z pomidorów, potem podgrzewać go aż zgęstnieje.
  4. Doprawić musztardą, cukrem i solą i gotować jeszcze przez 15 minut.
  5. Przełożyć do słoiczków napełniając je całkowicie i zamknąć szczelnie.

Pastę podawać do zimnych mięs, pasztetu, jaj na twardo albo jako składnik sosów przyrządzanych na bazie bulionu lub na rosole.