-
3 kg pomidorów,
-
½ kg cebuli,
-
2 szklanki octu (6%),
-
2 łyżki cukru,
-
2 łyżki musztardy,
-
sól,
-
kilka ziaren jałowca i pieprzu,
-
kilka listów laurowych.
|
-
Pomidory umyć i pokroić.
-
Obraną cebulę pokroić, rozgotować wraz z pomidorami i przetrzeć.
-
Ugotować ocet z listkami laurowymi, z pieprzem i owocami jałowca, ostudzić, zalać wystudzonym octem przecier z pomidorów, potem podgrzewać go aż zgęstnieje.
-
Doprawić musztardą, cukrem i solą i gotować jeszcze przez 15 minut.
-
Przełożyć do słoiczków napełniając je całkowicie i zamknąć szczelnie.
Pastę podawać do zimnych mięs, pasztetu, jaj na twardo albo jako składnik sosów przyrządzanych na bazie bulionu lub na rosole.
|
|