dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pasta pomidorowa z selerem

składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • ½ kg jabłek antonówek,
  • ¼ kg cebuli,
  • ¼ kg selera,
  • 5—8 dag soli,
  • 3—5 dag cukru,
  • 1 dag mielonej papryki,
  • pieprz mielony,
  • kilka goździków,
  • łyżeczka mielonego cynamonu.
pomidory, selerUmyte pomidory pokroić, udusić i przetrzeć. Jabłka upiec lub pokroić i rozgotować, a następnie przetrzeć i dodać do pomidorów. Umyte, obrane selery posiekać razem z cebulą, rozgotować z bardzo małą ilością wody, przetrzeć i dodać do masy z jabłek i pomidorów. Dodać przyprawy i dalej podgrzewać, często mieszając, aż pasta osiągnie odpowiednią gęstość powidła. Gorące przekładać do słoiczków, zakręcić.