dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

PASTA POMIDOROWO-ŚLIWKOWA

składniki:

  •  2 kg pomidorów,
  • 1 kg śliwek węgierek,
  • ½ kg cebuli,
  • sól, cukier,
  • mielony pieprz i papryka,
  • kilka ząbków czosnku.
pomidoryUmyte pomidory pokroić na ćwiartki, włożyć do rondla i rozparować pod przykryciem. Dodać umytą i posiekaną cebulę i dusić. Gdy cebula zmięknie, przetrzeć. Śliwki umyć, wydrylować, wsypać do rondla, rozparować i przetrzeć. Połączyć przeciery i dalej podgrzewać z dodatkiem zmiażdżonego czosnku, pieprzu, papryki, soli i cukru do smaku. Gdy objętość pasty zmniejszy się o ⅓ w stosunku do objętości pierwotnej, zawekować w świeżo wyprażonych słoiczkach, napełnionych do pełna.