dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Pasta z wątroby

 

 
  • ¼ kg wątroby
  • 2 dkg tłuszczu
  • 5 dkg masła
  • 5 dkg cebuli
  • 5 dkg sera tylżyckiego
  • sól, pieprz
   
 

Wątrobę opłukać, obrać z błon i żył, pokroić na kawałki, włożyć na rozgrzany tłuszcz, szybko osmażyć, wlać 2 – 3 łyżki wody, przykryć, dusić przez 5 minut. Cebulę obrać, pokroić w talarki.

Ostudzoną wątrobę przepuścić przez maszynkę razem z cebulą.

Zmieloną masę połączyć z masłem, dodać ser tylżycki, utarty na drobnej tarce do warzyw, posolić, dodać pieprz, utrzeć na pulchną masę. Gdyby masa była za gęsta rozrzedzić wywarem z kości, warzyw lub śmietaną.

Używać do kanapek lub do chleba.