dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Paszteciki drożdżowe smażone z nadzieniem z mięsa, szynki lub parówek


 
 

nadzienie:

  • 30 dkg mięsa gotowanego lub duszonego
  • 5 dkg czerstwej bułki
  • 5 dkg cebuli
  • 3 dkg tłuszczu
  • sól, pieprz

ciasto:

  • 25 – 30 dkg mąki
  • 1 ½ dkg drożdży
  • ½ dkg cukru
  • ⅛ l mleka
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 4 dkg tłuszczu
  • smalec do smażenia

Przyrządzić ciasto drożdżowe (kulebiak z ciasta drożdżowego z kapustą). Przyrządzić nadzienie z mięsa . Gdy ciasto wyrośnie (dwukrotnie zwiększy swoją objętość), wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, oprószyć po wierzchu mąką i wałkować na grubość 1 cm. Wykrawać foremką okrągłe paluszki o średnicy 6 – 7 cm, nakładać na środek i zlepiać jak pierogi lub kroić na prostokąty 10 x 6 cm i po nałożeniu nadzieniem zawijać ciasno w ruloniki, zaginając boki do środka.

Paszteciki ułożyć na stolnicy posypanej mąką, przykryć czystą ściereczką. Gdy wyrosną, wkładać na silnie rozgrzany smalec, smażyć na złoty kolor. Gdy się zrumienią z jednej strony, obrócić widelcem i dosmażyć z drugiej strony. Usmażone paszteciki wyjmować, nabijając ostrożnie na widelec i osączać na bibule. Gorące podawać.

W ten sposób przyrządzone ciasto można nadziewać nie tylko mięsem, ale nakładać parówkami, przekrojonymi na pół i obranymi ze skórki lub farszem z szynki zmielonej, albo kawałkami kiełbasy obranej z osłonki.