dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pieczeń jagnięca (barania) duszona z kapustą włoską

         

 

     
  • 70 dkg baraniny z kością (z udźca)
  • ½ kg kapusty włoskiej
  • 6 dkg tłuszczu
  • ½ dkg kminku
 
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 dkg mąki
  • pieprz, sól
  • cukier, ocet
   
 
   Mięso opłukać, wyjąć kości, obrać z powięzi i nadmiaru łoju, pobić tłuczkiem, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, oprószyć mąką. Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu i przełożyć do rondla, wlać ⅛ l wody, dusić pod przykryciem. Wyparowany sos uzupełniać wodą.

   Kapustę obrać z wierzchnich, zwiędłych liści, opłukać, pokroić na 4 – 6 części. Gdy mięso jest prawie miękkie, pokroić w plastry w poprzek włókien i w rondlu przełożyć kawałkami włoskiej kapusty.
 
   Podlać ⅛ l wody, dodać kminek i dusić razem do miękkości. Miękkie mięso i kapustę podprawić jasnozłotą zasmażką (zupy) przyrządzoną z 2 dkg mąki i 2 dkg tłuszczu. Przyprawić do smaku cukrem, solą i octem.

   Zagotować i wydawać w tym samym rondlu, w którym potrawa się dusiła. Podawać z ziemniakami.
     
Potrawy duszone z baraniny można przyrządzać w szybkowarze.