dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Pieczeń cielęca pieczona (panierowana)

 
 składniki:
  • 60 dkg cielęciny bez kości
  • 4 dkg tłuszczu
  • 4 dkg masła
  • 3 dkg mąki
  • 5 dkg tartej bułki
  • 1 jajo
  • sól
 
 
Mięso opłukać, osączyć, obrać z powięzi, osolić, panierować w mące, rozmąconym jajku i tartej bułce. Panierowanie przycisnąć rękami, rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, szybko osmażyć z dwóch stron. Przełożyć na dostosowaną wielkością brytfannę, wlać resztę tłuszczu pozostałego ze smażenia (jeśli nie jest przepalony), dodać masło i piec około 1 godziny. 
W czasie pieczenia polewać tłuszczem. Gdy pieczeń jest miękka, pokroić w plastry w poprzek włókien. Podawać na podłużnym półmisku z ziemniakami, jarzyną gotowaną lub surówką z warzyw.