dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pieczeń wieprzowa

   
 
  • 70 dkg chudej wieprzowiny z kością (szynki, łopatki)
  • 4 dkg tłuszczu
  • 1 dkg mąki
              
  • 8 dkg cebuli
  • 1 dkg kminku
  • sól
 pieczeń wieprzowa

  Mięso opłukać, osączyć, osączyć i razem z kością oprószyć solą, mąką, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć na brytfannę o odpowiedniej wielkości, dodać tłuszcz ze smażenia, obraną, pokrojoną w plastry cebulę, posypać kminkiem, skropić wodą.

  Wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec, często polewając sosem.

                

  Wyparowany sos uzupełniać wodą. Gdy mięso jest miękkie, pokroić go w cienkie, skośne plastry w poprzek włókien.

  Ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać z ziemniakami, kapustą kiszoną, cukrową, czerwoną zasmażaną, buraczkami, ogórkiem kiszonym.