dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Pieczeń wołowa duszona z grzybami

 
składniki:
  • 70 dkg wołowiny bez kości (zrazowa, krzyżowa, łopatka)
  • 6 dkg tłuszczu
  • 5 dkg cebuli
  • 2 dkg mąki
  • 2 – 3 dkg grzybów suszonych
  • sól
 

 


 
Grzyby starannie opłukać, zalać ½ l wody, ugotować. Przyrządzić pieczeń (Pieczeń wołowa w sosie naturalnym). Zrumienioną pieczeń włożyć do rondla, dodać usmażoną cebulę i pokrojone w paski grzyby, podlać wywarem z grzybów i dusić pod przykryciem do miękkości. W czasie duszenia obracać pieczeń, aby się nie przypaliła. Wyparowany sos uzupełnić wywarem z grzybów. Gdy pieczeń jest miękka, wyjąć. Sos podprawić resztą mąki, osolić, zagotować. Mięso pokroić nieco skośnie w poprzek włókien na cienkie, szerokie plastry, ułożyć je na półmisku, oblać sosem z pokrojonymi grzybami. Podawać z ziemniakami, kaszą perłową, gryczaną, makaronem, surówką z warzyw.