dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 Pieczenie ciast, gotowanie potraw, desery, przetwory domowe

Babka drożdżowa

ciastka kruche 

Przepisy kulinarne zawarte w Kuchni Polskiej są mieszaniną staropolskiej kuchni z kuchniami innych narodów, które miały wpływ na kształtowanie naszej państwowości, mody i kultury. Jest widoczny wpływ kuchni włoskiej, francuskiej, ale też orientalnej, oraz niemieckiej i rosyjskiej. Jest w niej również kuchnia regionalna – mazurska, śląska.

P
otrawy z kapusty, schabowy, ogórek kiszony, czy też konserwowany (korniszon), tłusta golonka peklowana, albo sos węgierski to potrawy kuchni polskiej, pochodzące często z kuchni innych narodów.

Nalewki, jak ratafia, ale również popularna przepalanka.

Słodkie desery: lody, ciasta francuskie i półfrancuskie, barszcz czerwony zabielany, to potrawy umieszczone na trwale w naszych przepisach dobrej kuchni.