dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pierniczki orzechowe

         

 

     

 

         

 

     
  • 10 dkg orzechów włoskich,
  • ½ kg mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 20 dkg cukru—pudru,
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego,
 
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 10—15 kropli aromatu cytrynowego,
  • 1 przyprawa korzenna do pierników,
  • ¼ miękkiego masła
     
       gotowe ciesteczka
 
  1. Zemleć orzechy włoskie i orzechy laskowe, mąkę przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.

  2. Do mąki dodać orzechy, cukier—puder, 4 łyżeczki cukru wanilinowego, jajka, 2 łyżki mleka, 10-15 kropli aromatu cytrynowego, przyprawę korzenną do pierników i ¼ kg miękkiego masła.

  3. Ciasto zagnieść na jednolitą masę.
    wałkowanie ciasta
  4. Rozwałkować na grubość około ½ cm, wycinać ciastka foremkami.
    wycinanie foremką
  5. Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 200—210°C przez około 10 minut. Po wystudzeniu ciasteczka polukrować, a następnie posypać posypką cukierkową.