dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Piernik bez miodu II

         

 

 

         

 

     
 
  • 5 dkg smalcu lub oleju,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy,
    
 
  1. Dziesięć płaskich łyżek cukru utrzeć do białości z żółtkami i tłuszczem.

  2. Resztę cukru zrumienić na karmel, dodać korzenie i zagotować ze szklanką wody.

  3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Roztwór karmelu i korzeni dodawać stopniowo do mąki, wciąż ucierając. Masę wymieszać dokładnie z utartymi żółtkami i tłuszczem.

  4. Na koniec ubić sztywną pianę z białek i wymieszać ostrożnie z ciastem. Ciasto umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w ciepłym piekarniku 50—60 minut.