dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Piernik I

         

 

     

 

         

 

     
  • 60 dkg mąki (3 szklanki),
  • 12 dkg cukru (½ szklanki),
  • 1 szklanka mleka,
  • ¼ kg miodu naturalnego (sztucznego),
  • 1—2 jaja,
 
  • 5 dkg margaryny,
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • tłuszcz i bułka tarta do smarowania formy,
      
 
  1.  Zagotować mleko z miodem, cukrem (2 łyżeczki cukru pozostawić) i tłuszczem.

  2.  Dodać przyprawy korzenne. Gorącą mieszaninę wylać na przesianą mąkę i dokładnie wymieszać.

  3.  Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do ostudzonej masy i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

  4.  Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.

  5.  Formę wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką i wypełnić ciastem.

  6.  Piec około 60 minut w ciepłym piekarniku.