dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Piernik II

         

 

     

 

         

 

     
  • 60 dkg mąki (3 szklanki),
  • ¼ kg cukru (1 szklanka),
  • 1 szklanka mleka,
  • ¼ kg miodu naturalnego (sztucznego),
  • 1 duże jajo,
 
  • 5 dkg smalcu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia,
  • tłuszcz i bułka tarta do smarowania formy,
     
  piernik
  1.  Zagotować mleko z miodem, cukrem i tłuszczem.

  2.  Odstawić, ostudzić i wymieszać starannie z przesianą mąką, sodą, całym jajem i przyprawami korzennymi.

  3.  Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.

  4.  Piec 50—60 minut w ciepłym piekarniku.