dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Piernik III

         

 

     

 

         

 

     
  • 1 kg mąki (5 szklanek),
  • ½ kg miodu naturalnego lub sztucznego,
  • 4 jaja,
  • 13 dkg margaryny,
  • ½ kg cukru (2 szklanki),
  • 10 dkg cukru na karmel (5 łyżek),
 
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 opakowania przyprawy piernikowej,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej,
  • bakalie,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy,
     
 
 
  1.  Sporządzić karmel z 5 łyżek cukru (rozprowadzić bardzo małą ilością wody), dodać miód, rozpuścić i ostudzić.

  2.  Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem, wymieszać z przyprawą piernikową.

  3.  W mleku rozpuścić sodę oczyszczoną, wlać do sporządzonej mieszaniny żółtek z innymi składnikami, wymieszać.

  4.  Dodać przesianą mąkę i karmel z miodem. Dokładnie wymieszać.

  5.  Dodać pianę, bakalie delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję lejącą.

  6.  Wlać do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką foremek. Piec ponad godzinę w ciepłym piekarniku.