dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Piernik z dodatkiem kawy

         

 

     
     

składniki:

         

 

     
  • 60 dkg mąki (3 szklanki),
  • 5 dkg tłuszczu (smalcu, margaryny lub oliwy),
  • ¼ kg cukru ( 1 szklanka),
  • 1 szklanka mocnego naparu kawy naturalnej,
 
     
 
  1. Rozgrzać miód, dodać napar z kawy, zagotować i ostudzić.

  2. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z tłuszczem. W trakcie ucierania dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą piernikową oraz wlewać przestudzony miód z kawą.

  3. Ciasto dokładnie wymieszać.

  4. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.

  5. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec 50—60 minut w ciepłym piekarniku