dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Piernik z marchewką (bez miodu) I

         

 

     

 

         

 

     
  • 60 dkg mąki (3 szklanki),
  • 10 dkg margaryny,
  • ½ kg cukru (2 szklanki),
  • 3 jaja,
 
 
  1. Szklankę cukru zrumienić na suchej patelni na karmel, rozprowadzić 2—3 łyżkami wody i zagotować.

  2. Obraną marchew utrzeć na tarce z małymi otworami. Tłuszcz utrzeć z żółtkami, cukrem i połową mąki.

  3. Dodać do ciasta karmel i przyprawę piernikową oraz resztę mąki i marchew. Ubić pianę z białek i wymieszać ją ostrożnie z ciastem.

  4. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec w ciepłym piekarniku około 60 minut.