dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pierogi

Jak gotować pierogi

 Pierogi gotuje się w dużej ilości wody, w rondlu z przykrywką. Zanim przystąpimy do wałkowania ciasta i lepienia pierogów, należy nastawić wodę z solą do ich ugotowania. Trzeba również przygotować tłuszcz do polania i ogrzać półmisek na pierogi.

 Gdy wszystkie pierogi są już ulepione, bezpośrednio przed podaniem gotuje się je wkładając partiami do wrzącej osolonej wody. Wody powinno być tyle, aby pierogi mogły swobodnie pływać. Gdy jest ich za dużo, to się rozgotują.

 Woda po włożeniu pierogów powinna się szybko zagotować, aby ciasto nie nasiąkało wodą, gdyż wtedy stanie się maziste. Gdy pierogi raz zagotują się, zrobić próbę, po ugotowaniu wyjmować łyżką cedzakową na cedzak, (aby nie pękały przy spadaniu z wodą na cedzak). Przelać gorącą wodą i osączyć na cedzaku.

 Osączone pierogi przełożyć na ogrzany półmisek, polać tłuszczem i wymieszać. Półmisek postawić na naczyniu z wrzącą wodą, dopasowanym obwodem do obwodu półmiska. Półmisek z pierogami przykryć. Wtedy przystąpić do gotowania drugiej partii pierogów.

 Podawać zaraz po ugotowaniu, dopóki są gorące.

 Niektóre pierogi można podawać na zimno. Wtedy po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą, osączamy, rozkładamy pojedynczą warstwą na zwilżonym półmisku i od razu posypuje się częścią cukru.

Jak odgrzewać pierogi

 Pierogi trzeba przechowywać tak, aby nie obsychały, gdyż trudniej je odgrzewać.

 Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć pierogi, przysmażyć je na patelni na niezbyt silnym ogniu, aby tłuszcz się nie przypalił