dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pierogi ruskie z ciasta drożdżowego – pieczone

Ciasto:

  • ¼ kg mąki,
  • 1 ½ dag drożdży,
  • ½ dag cukru,
  • ⅛ l mleka,
  • sól,
  • 1 żółtko,
  • ½ jaja,
  • 3 dag tłuszczu,
  • ½ jaja do smarowania ciasta.

Nadzienie:

  • 80 dag ziemniaków,
  • 20 dag sera (twarogu),
  • 5 dag cebuli,
  • 4 dag tłuszczu,
  • sól, pieprz,
  • 2 dag tłuszczu do posmarowania formy.
  1. Przyrządzić ciasto (Kulebiak z ciasta drożdżowego z kapustą). Przyrządzić nadzienie (pierogi ruskie). Gdy ciasto wyrośnie (dwukrotnie zwiększy swoja objętość), wyłożyć na stolnicę lub blat posypany mąką.
  2. Ciasto szybko wyrobić, wywałkować na grubość 1 cm, wykrawać duże krążki o średnicy 8—10 cm, nakładać na środek łyżką stołową nadzienie, składać na pół, zlepiać brzegi, ozdobnie je zagniatając.
  3. Układać na blasze posmarowanej tłuszczem, posypanej mąką. Pozostawić w ciepłym miejscu, a gdy wyrośnie, posmarować po wierzchu rozmąconym jajem, wstawić do nagrzanego  piekarnika na 20—30 minut.
  4. Upieczone, lekko zrumienione wyjąć, ułożyć na półmisku.
  5. Podawać na gorąco z masłem do kwaśnego mleka, ze śmietaną, sosem grzybowym, pomidorowym itp. Pierogi z ciasta drożdżowego można przyrządzić z nadzieniem z sera lub kapusty.