dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sok, dżem, konfitura z pigwy

         
składniki:
 
  • 3 kg pigwy
  • 3 kg cukru
     

 Owoce pigwy zawierają bardzo dużo witaminy C (więcej niż cytryna czy pomarańcza) i dużo pektyn. Dlatego przetwory z pigwy nadają się do przygotowania wielu innych potraw, gdzie dodają swój specyficzny smak, jako dodatek do deserów, ciast itp.

  pigwa 1
     

 Owoce umyć, pokroić na cztery części,

 

  pigwa 2
     
 wykroić gniazda nasienne.  
  pigwa 3
     
 Cząstki owoców układać w naczyniu warstwami 1,5 cm, przesypując je cukrem. Pozostawiamy na kilka godzin, najlepiej do drugiego dnia.
  pigwa 4
     
 Następnie zlewamy utworzony sok. Jeżeli sok jest przeznaczony do zużycia w ciągu 3 – 4 miesięcy, nie trzeba go specjalnie konserwować, wystarczy przechowywać w chłodnym miejscu. Gdy chcemy przetrzymać go dłużej należy go zawekować, najlepiej bez podgrzewania (przy pomocy pompki próżniowej).
  pigwa 5
     
 Z pozostałych po odlaniu soku owoców można otrzymać dżem, albo konfiturę.
W tym celu przesmażyć owoce przez około ½ godziny. Gorące wkładać do słoiczków, zakręcić i pozostawić do wystudzenia. Ze względu na dużą zawartość pektyn w owocach nie dodajemy żadnych substancji żelujących. Przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu.
  pigwa 6