dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pikle z ogórków nasiennych

               
     

Duże, dojrzałe ogórki o żółtej skórce umyć, obrać, przepołowić, wydrążyć nasiona i miękisz. Pokroić ogórki wzdłuż na paski szerokości około 2 cm. Posolić i pozostawić na kilka godzin, po czym zlać wydzielony płyn.

Zalać ogórki przegotowanym, letnim octem 2% i pozostawić do następnego dnia (sposób przygotowania octu 2% podano w przepisie na korniszony). Zlać ocet z ogórków, dolać do niego świeżego octu, zagotować, przestudzić i zalać nim ogórki. Czynność tę powtórzyć trzykrotnie. W ostatnim dniu zlać ocet, a ogórki ułożyć do słoi, w których mają być przechowywane.

 

Zagotować świeży ocet 5% z dodatkiem cukru w ilości 5 dkg cukru na 1 litr octu z przyprawami, takimi jak ziele angielskie, pieprz, liście bobkowe, gorczyca, w ilości około ½ dkg na 1 litr octu (sposób przygotowania octu 5% z octu 10% podano w przepisie na korniszony). Ostudzonym octem zalać pikle. Słoików z piklami można nie pasteryzować. Zakleić słoje celofanem lub pergaminem.

Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.