dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pilaw

         

 

 
   
  • ½ kg baraniny bez kości (łopatka)
  • ¼ kg ryżu
  • 10 dkg cebuli
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 6 dkg tłuszczu
 
  • 6 dkg koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
 
   
   Ryż przebrać, opłukać, włożyć do płaskiego rondla. Mięso opłukać, pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Mięso i cebulę z czosnkiem dodać do ryżu, osolić, dodać paprykę, pieprz i wymieszać. Konserwę pomidorową rozmieszać z ½ l wrzącej wody i zalać ryż z mięsem i z cebulą.
 
   Dodać tłuszcz. Zawartość rondla starannie wymieszać. Gotować powoli pod przykryciem, nie mieszając aż do chwili, gdy płyn wsiąknie w ryż. Przykryty rondel wstawić do piekarnika i zapiec (ok. 30 minut). Podawać w tym samym rondlu lub wyłożyć na okrągły ogrzany półmisek.