dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Pizza klasyczna

 


  1. Rozgrzać na ogniu 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodać cebulę, smażyć przez 5 minut do miękkości, następnie dodać czosnek i podgrzewać jeszcze przez ½ minuty. Na koniec dodać pastę pomidorową pomidory, bazylię, oregano, ½ łyżeczki soli i cukru, czarny pieprz. Zagotować, potem zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem jeszcze przez 10—15 minut, mieszającod czasu do czasu, aż zgęstnieje. Przelać do miseczki i wystudzić.
  2. Nagrzać piekarnik (220°C). Nakłuć ciasto widelcem, lekko zagnieść, aby wypuściło pęcherzyki powietrza i odstawić na 5 minut. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, uformować okrągły placek o średnicy ok. 25cm. Przełożyć do formy do pieczenia pizzy o średnicy 30 cm,  wysmarowanej tłuszczem. Odstawić pod przykryciem na 15 minut.
  3. W małej miseczce wymieszać sery (mozzarella i parmezan). Posmarować pizzę sosem i posypać serem, zostawiając około ⅓ całego sera. Udekorować na wierzchu oliwkami, pieczarkami, papryką, filetami anchois. Po wierzchu posypać resztą sera. Piec przez około 20 minut, dopóki ciasto się nie zrumieni na złoty kolor. Podawać na gorąco, kroić przed podaniem.

Składniki:

  • 1 ¾ szklanki mąki,
  • ½ łyżeczki suszonych drożdży,
  • ½ szklanki ciepłej wody (40—50 °C),
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1(40 dag)  opakowanie całych pomidorów bez skórki,
  • 2 łyżki pasty pomidorowej,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • 1 ¾ szklanki sera mozzarella,
  • ½ szklanki parmezanu,
  • ½ małej papryczki (czuszka),
  • ½ małej zielonej papryczki,
  • ⅓ szklanki oliwek bez pestek, połówki,
  • 4 średnie świeże pieczarki,
  • 1 puszka filetów śledziowych (anchois).
pizza
  1. Drożdże i ½ łyżeczki cukru wymieszać w małej miseczce z ciepłą wodą. Odstawić i poczekać, aż zaczną musować.
  2. 1 ½ mąki i ¼ łyżeczki soli wsypać do miski.  Dodać drożdże i 1 łyżkę oliwy i mieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Zagnieść na posypanej mąką stolnicy, dodając tyle mąki, dodając tyle mąki, aby powstało ścisłe, elastyczne ciasto. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30—45minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.