dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 Placek drożdżowy z kruszonką


Składniki:
roczyn:
  • 2 dkg masła
  • ½ dkg cukru

    Placek z kruszonką

  • mleko
ciasto:
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 7 dkg cukru
  • 40 dkg mąki
  • ok. ½ szklanki mleka
  • 12 dkg masła
  • skórka cytrynowa
  • 4 dkg skórki pomarańczowej
kruszonka:
  • 2 łyżki wyrośniętego ciasta na placek

    Placek z kruszonką 2

  • 3 dkg mąki
  • 3 dkg masła
  • 3 dkg cukru pudru
  • cynamon
  • jajko do smarowania
  • 1 dkg cukru z wanilią do posypania

masło do smarowania formy

 

 

 
 Wyrabianie ciasta drożdżowego
 
  1. przygotować blachę;
  2. zarobić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia;
  3. utrzeć żółtka z cukrem, wsypać mąkę, wyłożyć wyrośnięty rozczyn,
  4. dodać mleko, sól, zarobić niezbyt gęste ciasto;
  5. gdy wszystkie składniki połączą się, dodawać powoli roztopione ciepłe masło;
  6. wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia;
  7. przygotować kruszonkę:
  8. z wyrośniętego ciasta odłożyć dwie łyżki, wymieszać na talerzu z wodą i z cukrem.;
  9. stopić masło, wlać do kruszonki, dodać cynamon lub wanilię i zetrzeć łyżką;
  10. wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, rozciągnąć je aż do brzegów,
  11. wygładzić, posmarować jajem, posypać kruszonką, ścierając ją na tarce nad ciastem,
  12. pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu;
  13. wyrośnięte ciasto upiec na złoty kolor (piec ok.45 min.), gorące posypać cukrem waniliowym;
  14. ciasto wyłożyć, ostudzić na stolnice; gdy ostygnie pokroić na kawałki; ułożyć na półmisku.
  1.