dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Placek drożdżowy z makiem lub z marmoladą z kruszonką

 

ciasto:

  • ½ kg mąki
  • 3 dkg drożdży
  • ¼ l mleka
  • 1 jajko
  • 2 – 3 żółtka
  • 10 – 15 dkg cukru
  • sól
  • 10 dkg tłuszczu
  • skórka cytrynowa
  • wanilia
  • tłuszcz do smarowania formy
masa makowa:
  • ½ kg maku
  • 2 białka
  • 30 dkg cukru
  • 5 dkg masła
  • olejek migdałowy
  • skórka cytrynowa
  • 3 dkg rodzynek
  • wanilia
kruszonka:
  • 8 dkg mąki
  • wanilia
  • 5 dkg masła
  • 5 dkg cukru – pudru
 

 


 
  1. Przyrządzić ciasto drożdżowe według przepisu „Placek drożdżowy z owocami”.
  2. Przyrządzić masę makową.
  3. Przyrządzić kruszonkę: posiekać masło z przesianą mąką, dodać cukier, wanilię wszystkie składniki rozetrzeć i połączyć.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posmarowaną oprószoną mąką blachę. Rozciągnąć równo palcami zamoczonymi w stopionym tłuszczu.
          
  1. Na cieście rozłożyć masę makową. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie, posypać kruszonką startą na tarce o dużych otworach. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 40 – 50 minut.

Zamiast masy makowej można dać 30 dkg marmolady.